Inughuit nipaan: Avanersuarmi itsarnisarsiornermik suleqatigiinnerup siunissaa - Kleist, Mari; Walls, Matthew; Sadorana, Genoveva; Simigaq, Otto; Peary, Aleqatsiaq (Études Inuit Studies)

(untitled) (Centre interuniversitaire d’études et de recherches autochtones (CIÉRA), 2022)
AbstraktiIssittumi nunat immikkoortuini Inuit ilisimatusarnermut peqataatinneqarnerunissamik kinguaariit ingerlaneranni arlaleriarlutik kissaateqartarsimapput nunallu inoqqaavisa isiginnittaasiannik peqataatitsilluni toqqaannartumik suleqatigiinnissamik pisariaqartitsineq oqariartuutigisarlugu. Tamatuma kingunerisaanik allanut qanga pisimasunik kingornussassaannillu misissuinerit ilisimatuussutsikkut pisinnaatitaaffiunnginnerat ilisimatusartunit eqqumaffigineqarnerujartulerpoq, aallaqqaataaniillu qanimut suleqatigiinnerit ineriartortinneqarnissaat ilaatinneqalerluni. Ilisimatusarnermik suleqatigiinnernut sinaakkutit Issittumi ilisimatusariaatsit nunasiaataajunnaarsarneqarnerannut pingaarutilimmik tunngaviunerat taamaammat akuerisaajartuinnarpoq, soorlu Inunnit tamanna oqariartuutigineqarsimasoq. Allaaserisami matumani Inughuit ilaasa namminneq ataatsimullu eqqarsaataat ilisaritippagut, siunissamilu suleqatigiilluni ilisimatusariaasissat qanoq takorloorneraat, suleqatigiilluni ilisimatusarnernut anguniagassat qanoq aalajangersinnaaneraat, kiisalu Issittumi allanngorartumi itsarnisarsiornerup qanoq ilanngussaqarsinnaanera saqqummiullutigu.